Var ska cyklister cykla?

Som många av er vet så brinner jag för frågan om var vi cyklister ska cykla och var det är säkrast för oss. Jag blev påkörd för 3 år sedan i USA och höll på att förlora allt för mycket. Men min skyddsängel hade en av sina bästa dagar och det tackar jag ödmjukast för. Den gången var det en förare som gillade att titta på sin telefon mer än på vägen.

Så här illa kan det gå om man inte är uppmärksam i trafiken!
Så här ser en cykel ut som varit i närkontakt med en bil!

För mig är det självklart att vi ska cykla på vägen då hastigheten vi håller tillämpas bättre där än på de kombinerade gång och cykelbanorna som finns idag. Gör man ordentliga cykelbanor med tydliga linjer som man håller efter så cyklar jag mer än gärna på dessa. Men dessa är väldigt sällsynta, tyvärr.

Nu är där äntligen någon som uttalar sig i klartext och berättar vad som gäller. Hon kanske hade kunnat informera polisen i samma veva. För varje gång jag möter en trafikpolis så ställer jag frågan var vi cyklister ska cykla och får olika svar varje gång. Sist var det att sunt förnuft får råda.

Läs Susanne Gustafsson, trafiksäkerhetsansvarig på NTF´s svar HÄR.

Men kan vi inte bara komma överrens om att med respekt för varandra på vägarna så kommer vi riktigt lång att alla kan transporteras där säkert.