Träningsmängd!

Ja det är ganska intressant det här med träning och träningsmängd. Nu på våren när alla kommer ut på sina cyklar så heter det att alla är i så dålig form och ingen har tränat under vintern. Men sen börjar man köra så kör alla som idioter. Antingen så finns där otroligt många rå talanger eller så ljuger man lite om sin träningsmängd. Det vänder någonstans i Maj/Juni. Då lägger man upp vartenda träningspass på sociala medier och säger hur mycket man tränar istället.

de siffrorna jag kommer nämna nu är absolut inte något man forskat fram eller gjort undersökningar på. utan det är en uppskattning från min egna träning, träningskompisar på olika nivåer samt från siffror från de personerna jag tränar.

Säger man ett proffs inom Triathlon eller cykel så lägger han eller hon ner ca 20-30 h träning i veckan. Ja jag vet att det är ett stort spann men vill vara på den säkra sidan. På ett träningsläger när allt är serverat och all energi läggs på att äta, träna och sova så kan man träna +30 timmar.

En elitmotionär ligger i runda slängar på 10-11 timmars träning på en vecka i snitt. 10-11 timmar i snitt är nästan max vad en motionär som har heltidsjobb, familj och barn klarar av att träna på en vecka om där ska vara någon typ av kvalité på träningen.

Den “vanliga” motionären ligger på 3-6 h träning i snitt på en vecka.

Många gör det felet att man jagar träningsmängd även om man inte riktigt har tid till det. Då blir det i sin tur att träningen blir lidande. Bättre att planera in några riktigt bra pass och all träning utöver ett är en stor bonus. Men att planera in 15-20 h träning när man har tillgång till 10 timmar är inte speciellt optimalt.

Hade kunnat skriva en hel roman om detta men sängen kallar och ett +2 timmars löppass står på schemat direkt imorgon. Så bäst att få sin löparsömn om detta ska gå vägen 🙂

Ciao