Vad är hälsa?

Folk strävar åt det ena och åt det andra. Jag har tex byggt upp mitt liv kring tävling och träning så jag ska väl egentligen inte uttala mig men gör det ändå. 

Att göra en elitsatsning är absolut inte förknippat med hälsa. Minns när jag körde för det danska Conti laget J Jensen och åkte halva jorden runt för att tävla. Jag blev uttagen till varenda tävling och körde extremet mycket under Maj månad. Så pass mycket att jag stannade på en tävling i Danmark utan att veta varför jag stannade. Kroppen var helt slutkörd och sov nästan 24 h sträck så fort jag fick ta på en säng. Det är inte hälsosamt.

Det är inte heller hälsa för mig att gå på en satans massa idiotiska dieter som ändå inte håller på lång sikt. Man ska utesluta både det ena och det andra. Det är varken hälsa eller livskvalité. 

Vad är då hälsa?

Jo, När jag tänker på hälsa så tänker jag på min farfar som fyller 93 år i år. Han har aldrig tränat för att tävla. Han har motionerat för att må bra och för att han känner en enorm glädje med att cykla runt. Han är ute och rör på sig varje dag och har gjort det i hela sitt liv. För 2 somrar sen så möter jag honom en bra bit utanför Trelleborg. Jag frågar honom vad han gör här ute och är 90 år gammal. Svaret jag fick är bland de bästa svaren jag någonsin fått. Cyklar man inte 1 1/2 h så är det knappt lönt att ta byta om. Men mycket mer än 1 1/2 h vill han inte cykla för då blir han för trött.

När det kommer till kost och alkohol så har han alltid ätit allt men i rimliga portioner. Inte dessa berg av mat vi stoppar i oss idag. Men han utesluter inget och tänker inte allt för ofta på sin vikt. När det kommer till öl och vin så dricker han gärna dessa dryckerna också. Men 1-2 glas vin eller 1-2 öl sen får det räcka. Givetvis slinker där ner en och annan snaps vid högtider. Hjärnan håller han vid liv genom att läsa, leka med sin iPad samt att sköta x antal företags ekonomi.

När farmor gick bort så hade han aldrig stått vid spisen och lagat mat, det hade farmor gjort med bravur. Men man ringer inte pizzerian för att få mat utan istället lär man sig laga ordentlig hemmagjord mat. Även om han har börjat fuska lite i år. Men ska man fylla 93 så kan det väl vara okej.

Detta är hälsa för mig. Att röra på sig för välbefinnandets skull, unna sig den maten man vill äta men i rimliga mängder samt att hålla hjärnan i god fysik. Farfar har ju gjort något rätt med tanke på att han snart fyller 93 och är lika aktiv som en 45-50 åring.

Ciao