Ellen Olsson – Trelleborgs coolaste idrottare!

Jag har fått nöjet att prata lite med Ellen Olsson. En av Trelleborgs absolut bästa idrottare alla kategorier. När jag själv simmade så delade jag ofta banan med hennes bror och vi tyckte vi simmade mycket. Men var ingenting mot vad Ellen simmar idag. För att bli bra på konditionsidrotter så krävs enormt mycket träning och det får du läsa om i detta inlägget.

Anledningen till att jag valde att intervjua Ellen är för att jag tycker att hennes satsning är otroligt cool och att jag kan relatera till mängden hon tränar. Samtidigt som jag vill att hon får lite uppmärksamhet.

Vad fick dig att börja med OW?

Jag har alltid älskat att både tävla och träna långt så passionen för långdistanssimning har funnits där sedan barnsben (min storebror kan ha haft en del påverkan på mig, då han bland annat tävlade i 1500m frisim i bassäng). Det var faktiskt när Adam (storebror) simmade Vansbrosimningen för första gången 2007 som jag fick upp ögonen för OW och att man kunde tävla utomhus i sjöar, floder, hav etc. Förut hade jag bara hört talas om triathlon där simningen skedde utomhus. Året därpå var det min tur att simma Vansbrosimningen för första gången och jag fastnade direkt! Inte långt därefter provade jag på både 5 och 10 kilometers lopp.

Vilket är ditt längsta träningspass?/ Hur mycket tränar du på en vecka?

Mitt längsta träningspass har legat på 18000 meter. Men det är inget som hör till vanligheterna. Jag brukar simma mellan 8000-12000 meter per träningspass, beroende på var i säsongen jag befinner mig. Vanligtvis simmar jag 90 km per vecka men under tuffa träningsperioder så simmar jag upp emot 100-110 km per vecka.

Var i världen bedriver du din träning?

Jag bedriver min träning i Saarbrücken, Tyskland där jag varit i drygt 4 år. Det är ett Olympiskt center med otroligt bra möjligheter för tuff träning. Både bassäng och gym ligger i samma byggnad.

Hur har säsongen varit än så länge?

Denna säsongen har varit en av de bästa jag någonsin haft! Jag har utvecklats på många plan, både mentalt men även styrka och snabbhet vilket har lett till att jag kunnat ta steget närmre världseliten. Jag tog min första internationella medalj i Europacupen över 10 km i Navia, Spanien tidigare i sommar. Och jag slutade på en 9e plats över 10 km på Världscupen i Kanada för drygt 2 veckor sedan, vilket är min bästa placering i en världscup. Sedan lyckades jag slå banrekordet på Tjejsimmet i Vansbrosimningen och även rekordet över 5 km i Göta Kanal. Tyvärr räckte inte mina resultat till att kvalificera mig vidare till EM som gick i början av Augusti så jag har istället valt att fullfölja samtliga Europacupstävlingar för att slåss om en topp 3 placering i finalen den 9 september.

Vad tror du om helgens tävling?

Jag blev dessvärre sjuk med halsont och snuva för ett par dagar sedan och tagit det väldigt lugnt med träningen. Förhoppningsvis kommer jag att kunna genomföra loppet och förhoppningsvis hamna på en placering nära topp 3.

Vad har du siktet inställt på om vi ser långsiktigt?

Mitt långsiktiga mål och min stora dröm är OS i Tokyo 2020. Ett OS deltagande hade varit ett otroligt fint avslut på min karriär.

Jag har som snabbast simmat 3800m i öppet hav på 48.något. Hur mycket hade du slagit mig med?

Oj, det var en svår fråga. Jag vet inte riktigt vad jag har simmat på 3800 meter i öppet hav. Min bästa tid i Vansbrosimningen som är 3000 meter har varit 32 minuter. Men jag tror definitivt att jag hade fått en match eftersom jag vet att du tränat simning redan i unga år och är en oerhört stark idrottsman. (Där var Ellen satans snäll :), men detta måste redas ut någon dag)

Varför är OW simning bättre än simning i bassäng?

Först och främst är det friheten i öppet vatten som jag älskar! Ibland brukar jag jämföra det med att springa på ett löpband eller ute i naturen. Jag tror att de flesta skulle välja att springa ute i naturen. Sedan är det utmaningen att simma i öppet vatten som jag älskar. Det är oftast kallt, strömt, mycket vågor och man simmar i klunga (dvs stor grupp med simmare med mycket slag och sparkar).

Coolaste stället du tävlat på?

Absolut coolaste stället som jag tävlat på är i Abu Dhabi. Kristallklart vatten och otroliga byggnader som kantade tävlingsbanan.

Vidrigaste stället du tävlat på?

Wuhan i Kina. Vattenkvaliten var under all kritik och det flöt förbi både blöjor och andra sopor. Där var jag väldigt orolig att jag skulle bli ordentligt sjuk efter loppet.

Har du något tips till alla trialtheter som försöker simma snabbt i havet?

Mitt bästa tips är att simträna mycket i bassäng för att förbättra tekniken, gärna med en professionell tränare. Sedan är det viktigt att träna på att simma i öppet vatten, så att man kan bemästra kylan och vågorna som kan ställa till en del problem. Som triathlet är det även viktigt att träna på att simma i grupp, då tekniken blir annorlunda när man måste fightas med flertalet andra. Det är bra att öva på att andras framåt när man simmar för att underlätta navigeringen.

Vet att du var/är den yngsta någonsin i Sverige som simmat 200 meter (simborgarmärket), Hur gammal var du då?

Jag var 3 år och 9 månader.

 

Tusen tack för din pratstund Ellen och stort lycka till med satsningen mot OS 2020.

Känns lite pinsamt att skriva att jag själv avverkade 4100 meter i bassängen imorse. Körde dock riktigt hårt så där fanns inte mer kraft att simma längre. Därefter gick turen till Löplabbet där jag fick med mig 2 par nya löparskor. Ett par till träning och ett par till fartpass/tävling. Hoppas träningskorna är med skonsamma mot mina ben så jag kan börja springa lite mer distans framöver.

Nu väntar lite mer jobb innan det är dags att hålla lite helg.

Dagens kaffe: Cima Coppi

Ciao