Näsets coolaste idrottare!

För ett par veckor skrev jag om Ellen Olsson, Trelleborgs coolaste idrottare. Nu har jag med glädje lyckats ställa ett par frågor till en av Sveriges största cykeltalanger, Julia Borgström. Aktuell för VM i Österrike om inte allt för lång tid. Helt otroligt att vi har så otroligt mycket idrottstalang nere i de södra delarna av Skåne, Coolt!
Jag har haft en stora äran att följa Julia under en väldigt lång tid och det är roligt att se att hårt arbete betalar sig.
Hur tycker du säsongen har varit än så länge?
Säsongen 2018 har varit utom all förväntan! När jag läser om målen jag satt upp under vintern 2017-2018 så ser jag tydligt att jag ville kunna använda och prestera hela säsongen lång, men att kunna göra de resultat jag gjort hade jag inte förväntat mig.
Hur många segrar är du uppe i år?
Segrarna den här säsongen hade jag faktiskt ingen aning om så jag fick gå tillbaka i träningsdagboken och räkna, 19 segrar i dam-junior plus 3 totalsegrar av etapplopp eller kupper.
JSM Guldet är i hamn!
Grattis till VM platsen, vad har du för förväntningar till VM? Passar banan dig?
Tack! Förväntningarna på platsen, tävlingen och på swe-cycling är höga! Jag tror och hoppas att det kommer att bli det största jag gjort hittills. Förväntningarna på mig själv och min prestation är också hyfsat höga och jag hoppas på att kunna prestera på så hög nivå jag kan och sen vart det leder eller hur bra det är har jag ingen aning om.
Banan har jag sett innehåller en del klättrande vilket jag absolut tycker är positivt, sen om det är perfekt för mig eller inte har jag fortfarande inte riktigt listat ut. Frågan om jag är bra uppför eller inte får jag ofta och jag vet faktiskt inte. Men i och med att tävlingen blir mycket mer intressant och tuff på ett mjölksyra och maxpuls sätt så tror jag absolut att jag föredrar kuperade banor.
Var bedriver du din träning till vardags?
Till vardags så tränar jag på cykelgymnasiet i skara där jag just nu går mitt 3dje år. Det är en stor fördel att ha människor runt om sig som kan relatera till den satsningen man är i och att alltid ha människor att träna med.
Vad heter laget du kör för?
Laget jag kör för just nu heter “team Rytger powered by cykeltøjonline.dk“.
Hur tror du det ser ut om 2-3 år?
Om 2-3 år så har jag både tagit studenten och gått upp i Elit klassen. Jag hoppas att jag då sitter i ett proffs lag förmodligen i något annat europeiskt land. Om det inte skulle gå vägen så kommer jag väl bo hemma hos mamma och pappa, cykla och jobba lite.
Tips till unga cykeltjejer som vill bli lika bra som dig?
Till unga tjejcyklister så vill jag ge tre tips:
1. motivation!! ha kul på cykeln, cykla med människor man har kul med!
2. prestation. Tävla MASSOR så länge du tycker det är kul att tävla så tävla så mycket det går, på så många ställen/länder det går och utvärdera ALLT. Efter varje tävling när jag bodde hemma utvärderade jag med pappa vilket funkade perfekt, ibland var vi inte överens men oftast så efter ett tag så kom vi fram till samma sak ändå.
3. Våga! våga försöka, våga säga JA, våga gå utanför din comfort zone och våga göra vad andra inte tror du kan eller ska.
Jag har  under mina år på cykeln haft mycket inflytande av manliga cyklister vilket gått jättebra MEN man måste ha i huvudet att dom oftast går efter egna erfarenheter vilket absolut kan vara annorlunda från dina eftersom att vi är två olika människor men kan också skiljas eftersom att det är en köns skillnad.
Våga ta kontakt med människor och ta hjälp om du behöver!
Som avslutning, Vilken är den perfekta träningsrundan?
För att träna ÄLSKAR jag att köra en runda där man kommer längst ut vid kusten i Costa brava i Spanien när jag är där FANTASTISK utsikt och riktigt härliga små klättringar upp och ner flera gånger om. Är jag i Skara och kör själv kör jag gärna så många backar jag kan så då kör jag gärna “broddetorpsbacken” “sjöarna” till Sövde sedan från skövde tar jag “raka linan” ner till lerdala – äggby – lundsbrunn och sedan till kinekulle och hem. (många hitt-på namn men det är så rundan blir förklarad på gymnasiet) .
Och när jag är hemma och det enda fokuset för dagen är att cykla så tar jag helst, Falsterbo- Höllviken- Trelleborg – Skegrie – Vellinge (GLASS) och så hem med sällskapet av pappa!
Om du skulle möta mig i en spurt, hur mycket hade du slagit mig med?
Och med hur mycket jag skulle slå dig i en spurt med får vi absolut undersöka närmare när jag är hemma men om jag skulle gissa i runda slängar så skulle jag svara 37,15 cm (om du inte droppar mig innan så att säga) 😉
Tusen tack Julia för du tog dig tid att svara på frågorna och dela med dig lite till alla som läser här. Men den där spurten ska vi allt kriga om när du är hemma nästa gång 🙂
LYCKA TILL PÅ VM.
Ciao
Patrik