Går det att träna tillsammans?

Kan en på elit nivå träna tillsammans med en motionär? Visst kan man det. Det handlar om att vara kreativ och ha respekt för varandra. Tar man cykel som exempel så fungerar det utmärk att träna tillsammans även om man har olika kapacitet. Det gäller som jag skrev att ha respekt för varandra och vara kreativ, kan man kombinera dessa 2 sakerna så fungerar det utmärkt. 

Tar man bara vår runda igår som exempel så var där elit (ja eller vad jag ska kalla mig) och motionär. Mamma och son, smal och tjock (Kunde inte låta bli) 🙂 alla hade vi olika kapacitet. Men för att alla skulle få ut något av passet så satte vi mig där framme och jag höll en jämn bra distansfart. De som ville kom fram och hjälpe mig att hålla farten. När vi sen kom fram till de mer kuperade delarna av rundan så valde en av de tyngre pågarna att ta sin egna fart och tog en genväg, för att möta upp oss senare. Vi andra kunde tuffa på i bra tempo och den tyngre pågen kunde köra i sitt tempo. Alla glada och nöjda. När vi sen kom till slimminge så tog alla sin fart upp och vi samlades på toppen. 

Efter fikastoppet var det motvind hem och efter ett tag tog jag vinden själv med resten på hjul. Någon av de starkare i gruppen kom fram och höll farten tillsammans med mig då och då. När vi väl rullade in i Trelleborg så vara alla nöjda och glada. Visst där var några som var tröttare än andra men alla var glada och tyckte det var en bra runda. Tror alla som var med fick ut något rent träningsmässigt från rundan. 

Detta bygger dock på att alla som kör har en viss kunskap och en viss träningsmängd i kroppen. En som aldrig har cyklat och en elitsatsande har däremot svårt att träna tillsammans.

Detta fungerar även om man simmar. Där får den som är snabbare simma några meter extra. Vet att jag gjort detta vid några tillfälle. Då simmade några 8×50 med starttid 1.30 tex medans jag simmade 8×100 på samma starttid. 

Är där inte så stor skillnad så kan man köra olika starttider men den snabbare kör 10×50 istället för 8×50 så är man klar med serien ungefär samtidigt. Detta istället för att stå och vänta på varandra.

Nu får det vara nog med halvkloka ord från mig.

Ciao