Ingen wattmätare på Tour de France?

Sitter och planerar träning för de jag tränar. Tar en kort paus för att läsa lite cykelnyheter och får då läsa att Christian Prudhomme (tävlingsledare för Tour de France) vill förbjuda wattmätare. Han menar på att cykeltävlingarna blir så mycket mer spännande då. 

Liksom skivbromsarna är en del av utvecklingen så är det samma sak med wattmätaren. Sen är det 2 helt olika saker men som pressar utvecklingen framåt. Skivbromsarna gör att man tex kan köra snabbare utför då man kan bromsa betydligt senare. Även vid sämre väder så kan man stå på utför för man vet att skivbromsarna tar. Men klarar du inte av att köra fort utför så spelar det ingen roll hur snabbt bromsarna tar du blir ändå avhängd. Det är cyklistens teknik och skicklighet som avgör. Samma sak gäller när tävlingen ska avgöras. Där är inte någon som sitter och tittar på wattmätaren då. Då kör man tills man stupar eller lite till.

Så att tävlingarna blir mer spännande utan wattmätare har jag svårt att tro på. Därför tror jag också att det blir svårt att förbjuda wattmätare framöver.

Sen har du en annan viktigt aspekt på det hela och har man inte tränat/tävlat med wattmätare så räknas det inte. Känns lite tråkigt att köra igenom Tour de France utan att det räknas 🙂 Man blir inte lika cool på strava heller utan watt 😛

Sen är min personliga uppfattning att skivbromsar inte behövs på en linjecykel. De bromsarna som används idag får snabbt stopp på en cykel, möjligtvis om du väger lite mer så kan skivbromsarna ta betydligt bättre. Det går snabbare att byta hjul om olyckan skulle vara framme och det är mindre underhåll med vanliga bromsar. Samt att det är betydligt enklare att justera. 

Men jag får väl snart ge mig, för skivbromsarna kommer på bred front och visst fungerar dom.