Att simma med paddlar!

Ny dag och ny träning med Triathlon förbundet. Idag fick jag köra lite med fjunisarna och jäklar vad där var tryck i pedalerna hos dessa små liven. Roligt att se hur dom kör när man skriker lite på dom. Att den ena fick lägga sig i diket efteråt är bara ett tecken på att man lyckats som tränare 🙂

Men tänkte inte skriva så mycket mer om detta just nu utan tänkte ta upp det här med att simma med paddlar. Det har gått någon trend i att simma så många meter man bara kan med så stora paddlar som möjligt.

I onsdags simmade jag med något större paddlar än vanligt och jag räknar mig trots allt till skaran som kan kalla sig ”hyfsade simmare”. Trots detta så tappade jag tekniken helt och blev bara trött när jag simmade med dessa paddlarna. Har man då börjat simma när man varit lite äldre så ser jag inte poängen i att simma meter efter meter med paddlar. Tekniken förstörs och man blir bara onödigt trött i armarna. Att man bygger styrka på detta sättet tror jag inte en sekund på. Tror det med stjälper än hjälper.

När jag själv var aktiv så skulle man just simma med så stora paddlar som möjligt. Vissa tillverkade egna när de största man kunde köpa inte var tillräckligt stora. Detta gjorde bara att riktigt många fick problem med axlarna. Jag var aldrig med på det tåget och fick aldrig problem med axlarna. 

Nu låter det som vi simmade otroligt mycket med paddlar men tror inte att vi simmade mer än 10-15% med paddlar.

Då är det bättre att simma med mindre paddlar och bibehålla den goda tekniken. Där finns andra sätt att bygga styrka på i vattnet. Be någon kompis hålla dig i benen och jobba med armtagen på det viset under kortare perioder. Ett annat alternativ är att sätta en dolme mellan benen och simma, men utan paddlar.

Många säger att paddlar ge dom bättre teknik och det tror jag inte heller på. Då tror jag att fenor är ett betydligt bättre hjälpmedel. Det gör att få får lite längre tid att sträcka ut armen och att tänka på just tekniken.

Bara lite tankar från en relativt svag simmare.

En i landslaget kom fram till mig idag och undrade hur jag kunde simma hyfsat snabbt med de små klena armarna 🙂 Det var en gåta tyckte hon men simning är så mycket mer än bara styrka….!!!

Nu är det snart fredag.

Ciao