Träning under graviditeten!

Tyvärr finns där idag en myt om att det skulle vara farligt att träna under graviditeten och där är många som titta snett på kvinnor som just tränar under graviditeten. Där finns väldigt lite studier på träning och graviditet men de som har gjorts tyder inte på att det skulle vara farligt på något sätt. Tvärt om att det är något positivt.

Har läst en spännande studie som utgår från Marit Björgen och grävt lite angående träning under graviditeten som jag tänkte dela med mig av.

Men hur är det med träning för prestation under graviditeten?

Till en början så är det enormt inviduellt hur man mår under en graviditet och det påverkar så klart hur man kan träna. Men mår du bra så kan du träna en hel del utan att det på något sätt är farligt, varken för dig eller barnet. Man ska dock hålla sig till sina vanliga rutiner och inte experimentera allt för mycket. Så tränar du 8-10 timmar i veckan så ska du hålla dig till det och inte öka den mängden. Det man ska tänka på är att undvika att gå över 90% av sin maxpuls. Här har man sett att det möjligen kan påverka syretillförseln till moderkakan som i sin tur möjligtvis kan påverka fostret.
Därför är det klokt att lägga all sin träning i distanspuls upp till tröskelpuls och här kan du köra på som tidigare.

Däremot växer magen och vikten ökar. Detta kan slita på ligament, leder och muskler vid tex löpning. Här kan det vara bra att välja en mer skonsam träningsform. Något man till 100% vill undvika är slag mot magen eller att man ramlar. Så känner man sig osäker med större magen och högre vikt så välja något där du känner dig säker.

Styrketräning har jag läst att man absolut inte ska hålla på med och även detta är en myt. Såg man på studien så såg man även här att styrketräning hade en positiv inverkan under graviditeten . Dock mot slutet av graviditeten så fokuserades träningen till överkroppen. Så har man styrketränat innan graviditeten så är det bara att fortsätta med detta.

Marit körde ganska rejäla mängder trots en medpassagerare och var uppe över 17h/vecka en bra bit in i graviditeten. Dock sjönk träningsmängden ganska rejält mot slutet av graviditeten. Nu ska man komma ihåg att Marit är ett fysiskt fenomen och är van vid en enorm träningsbelastning. Så som jag skrev innan så ska man hålla sig inom de ramarna man är van vid.

Kost och energi kring träning vid graviditet läste jag i livsmedelsverkets informationsblad att det inte påverkar nämnvärt. Du har samma energiförbrukning vid träning om du är gravid eller inte. Men själva graviditeten kräver extra energi. Men det är inga större mängder. Ett extra mellanmål så är du hemma. Så enkelt sett så det du brukar äta och lite extra. Sen kan man alltid fira med lite glass att man har ett extra liv i magen. Det tror jag bara är sunt 🙂

Träning efter barnet är fött får vi ta i ett inlägg längre fram. Där var lite spännande läsning att dela med sig av.

Där finns så klart en anledning till att jag läst på lite mer om träning och graviditet men det är en annan historia 🙂

OBS! tjejen på bilden har inget med texten att göra 🙂

Ciao