Sverige – ett land för tafatta tomtar!

Att jag skulle skämmas över att vara svensk är till att dra det lite för långt men att jag skäms över vårt svenska rättsystem står jag 100% fast vid. Det ett skämt av stora mått och nu ska jag förklara varför det är så denna gången.

Tog familjen i bilen för att åka ner till stan för att köpa glass en sista gång denna sommaren. Möter då en tysk dam som förklara att dom hade haft inbrott i sin bil och blivit av med saker av stort värde. Dom hade parkerat bilen för att hämta nycklarna till sitt hotellrum och undertiden så hade någon slagit in rutan. 

Hon frågade mig om jag kunde hjälpa dom att får dit en polisbil och jag tog såklart upp min telefon för att hjälpa till. Tänkte att ringa 112 är lite magstarkt då inbrottet redan är skett, så valde att ringa 11414. Stod i kö i ca 15 min innan jag kom fram. Fick uppge både det ena och det andra. Till sist fick jag veta att tjejen i telefonen skulle kontakta ledningscentralen. Efter ytterligare ett par minuter så hörde jag henne i telefonen igen och då säger hon att där inte kommer komma ut någon polisbil.

Varpå jag säger att jag behöver hjälp att förklara för tyskarna hur det går till med polisanmälan och vad som händer här näst. Dom har 100 frågor och tror det hjälper dom otroligt mycket att en polisbil kommer. 

Nej får jag till svar. 

Då säger jag att jag kan lägga på och ringa 112. Till 112 säger jag att inbrottet sker under tiden jag pratar i telefonen.

Får då till svar att så är ju inte fallet och att jag då ljuger.

Ahhhh, det är lite meningen påpekar jag. 112 vet ju inte att det inte sker nu och skickar då en polisbil. Menar fortfarande att det hade varit 100 ggr smidigare att få ut en polisbil i detta fallet men där hade jag och tjejen i andra sidan tråden olika uppfattningar…..

Efter detta så får iallafall hjälp med att upprätta en polisanmälan och får ett ärendenummer men ingen polisbil kommer komma ut för att hjälpa mina tyska vänner. Förklarar sen för tyskarna att polisen inte kommer att komma ut och hjälpa dom. Dom blir helt till sig och frågar vad vi har för system i Sverige. 

Det fråga jag också mig får dom till svar. Jag kör till jobb för att hämta tejp och en kartong som vi kan tejpa upp där rutan en gång satt.

Jag har även lovat tyskarna att hämta ut polisanmälan på måndag om jag nu kan det och mail till Tyskland.

Jag vet mycket väl att en polisbil inte hade gjort någon större skillnad rent tekniskt. Man hade aldrig fått tag på idioterna som gjorde inbrottet ändå. Men hade jag haft inbrott i min bil i Tyskland så hade jag känt mig något tryggare om polisen kom och man kunde få hjälp av tyska rättsväsendet på plats. 

Nu stals här en del saker av ganska högt värde från bilen och tycker att det kan ha varit i Polisens intresse för att få mer information om dessa sakerna. Även hjälpa personer som är i nöd. Deras liv hängde inte på någon skör tråd men där var en hel del andra saker som dom behövde få hjälp med.

Har vi ett system som är så pass pressat att man inte kan skicka ut en polisbil när turister som besöker vårt underbara land har fått sin bil tömd så bör vi nog gör något åt systemet. Som det är idag är det mindre riskfyllt att tömma en bil eller en cykelbutik än att göra fel på sin skatterapportering. Tom att pakera bilen fel ger ett högre straff än att tömma tyska turisters bilar. 

Sverige framstår redan som ett lekland för tafatta tomtar i utlandet och detta gör inte att denna synen kommer ändras precis.

Hoppas det löser sig för mina nya tyska vänner. 

Nu väntar dock sängen.

Ciao