Träna för att tävla!

Det är en konst att få till allt på tävlingsdagen. Helst om man satt upp ett högt mål och verkligen vill nå dit. Det är viktigt att man träna för att tävla istället för tvärt om. Det är otroligt lätt att träningen blir tävling och att man bränner upp alla tändstickor innan tävlingen startar.

Jag kan erkänna att jag på senare tid just tävlat för mycket på träning och på det viset varit lite urlakad när tävlingsskottet gått. När jag var yngre så var jag en jäkel på att träna men än jäkligare på att tävla. Det är lättare sagt än gjort att prestera när det gäller.

Men några saker har jag lärt mig genom åren och försöker följa så man ska stå där på startlinjen både fysiskt och psykiskt förberedd.

Träningen ska till 90 % vara glädjefylld och rolig även om det är tuffa pass. Sen är där vissa dagar när det helt enkelt inte är roligt eller man har motivationen. Men dessa dagarna får inte bli för många för då bränner man för mycket metal energi för att genomföra dessa passen. Energi som man hade kunnat använda på tävlingsdagen.

Inte heller gå ”helt upp” i sin träning och tävling. Vi gör det för det är roligt och är inte heltidsidrottare. Även detta är en punkt jag mycket väl känner igen mig i. Jag kan analysera träning och intervaller till oändligheterna. Den tiden hade man kunna lägga på att bara njuta och återhämta sig.

Där är min bror en förebild. När han var aktiv så kunde han bara stänga av huvudet och sätta sig i sin sackosäck för att göra INGETING. Även kunna ta en missad träning med en klackspark. Missar du en träning så blir du inte sämre, tvärt om så kanske du behövde just den vilan det uteblivna passet medförde. Jag har blivit betydligt bättre sen jag fick familj men där finns mycket kvar att förbättra. Givetvis ska man vara fokuserad på sin uppgift men ni förstår säkert vad jag menar.

En sista sak är att man givetvis ska träna hårt och pressa sig. Men jag tror att om man pressar sig till det yttersta för många gånger så nallar man även på det mentala förrådet som man ska plocka fram vid tävling. Visst ska man träna hårt och de intervallerna som ska vara riktigt hårda ska vara riktigt hårda. Men ett tröskelpass ska inte hetsas upp och bli ett maxpass på något sätt. 

Min pappa sa alltid att man ska ha kraft och energi kvar till tävlingen. Inte bränna sista raketen på träningen och där ligger mycket i det.

Sista 2 veckorna innan tex Kalmar Ironman är egentligen bara underhållningsträning och man kan enkelt träna sönder en bra form istället för att vila. 

När man står där på startlinjen så ska huvudet vara precis lika redo som kroppen. Man ska vara som en frustande tjur som bara vill iväg och när det är RIKTIGT tufft så ska man ta fram det där förrådet med extra mantal energi som man byggt upp.

Här kommer det viktiga samspelet mellan tränaren och adepten in så man kommer laddad till sin tävling. Har man gjort sin träning som man ska och vilat som man ska så finns där ingen anledning till att börja grubbla på tävlingsdagen. Då kan man stå där avslappnad och se fram emot en grym dag på tävlingsbanan.

Mycket av det jag har skrivit är från egna erfarenheter och erfarenheter jag fått från personer jag tränat. Huvudet är vår största motståndare vid fysisk prestation.

Nu ska jag hem och leka med en 4 åring och en baby. Träningen är avklarad och resten av dagens jobb får jag ta tag i när dom små liven sover.

Njut av dagen.

Ciao