En historia om doping!

Detta inlägget kommer säkert uppröra någon och vill därför redan nu skriva att jag är totalt emot all typ av doping. Jag har kört mig totalt slut pga personer som varit dopade och på så vis gått miste om fina resultat. Så tro mig jag är emot doping men tänkte berätta en historia som handlar om doping.

En historia jag fick veta i efterhand att jag fått beskåda på relativt nära håll. Skriver historian utan namnge någon.

När jag körde utomlands så körde jag med en cyklist som vi kallar X. Han tränade ofta själv och körde oftast de regionala tävlingarna när vi andra körde de nationella tävlingarna. Då och då körde han UCI lopp med nästan alltid samma resultat, podiet eller vinst. Han vann en av de största tävlingarna man kunde vinna på vår nivå och fick ett riktigt proffskontrakt till nästkommande säsong. Första året gick som på räls och han fick kontrakt med ett World Tour lag. Började även den säsongen strålande men strax innan Girot så åkte han fast för doping. Jag blev besviken och ledsen över att läsa detta även om jag hade misstänkt det under tiden i samma lag. Men har man inga riktiga bevis ska man vara tyst och inte anklaga någon är min uppfattning.

Efter några år så skickade jag ett meddelande på messenger och frågade helt enkelt varför? Jag räknade inte med att jag skulle få svaret serverat som jag fick det. Trodde X´s mål var att vinna tävlingar och kunna leva vidare på sin sport. Men det var bara en liten del av det hela. Det handlade om att skapa sig ett bättre liv. Han såg cyklingen som ett sätt att skapa sig ett bättre liv än det han kom från i öst. Han kom till Italien med inget och när han blev avstängd så hade han pengar på banken, ett hus och en bil parkerad vid sitt hus. Allt detta pga talang för cykling, träning, vilja och rätt preparat.

Att han hade lurat en uppsjö människor var en del av planen. Att tävla på cykel igen fanns inte på kartan och risken att åka fast tror jag han kallt hade kalkylerat med. Det var bara frågan om när helt enkelt.

Jag tycker idrottsvärlden har för snälla straff när det kommer till doping. Framförallt vissa sporter där du får några veckors avstängning sen kan du fortsätta som inget hade hänt. Men det får jag spara till ett annat inlägg.

Jag har förkortat historian en hel de och låtit en del saker vara osagt. Som jag skrev tidigare så tar jag avstånd från all typ av doping. Vill bara förmedla en historia och hur X tänkte när han gjorde det. 

Att X verkligen hade dopat sig fick jag veta först när våra vägar hade gått åt olika håll och vi körde för olika lag.

Ska man spinna vidare så finns det fusk/doping överallt där det finns ekonomisk vinning. Idrottare dopar sig. Personer fuskar med skatter med mera för att få mer pengar. Stora företag gör tveksamma omplaceringar av företag för att tjäna mer pengar. Företag använder sig av barnarbete för att tjäna mer pengar. Tror listan kan göras oändligt lång.

Men frågan är? Vilket sätt att tjäna de där extra pengarna är sämre än det andra?

Därför är jag både fattig och relativt dålig idrottare 🙂

Ciao