Offseason!

Ja offseason eller ”vintervila”, kärt barn har många namn. Vad är då detta för fenomen och hur ska man ta sig igenom det på bästa sätt?

Jag brukar dela upp offseason i 2 delar, iallafall på motionärer och elit som tränar för att prestera i någon form. Den mentala bit och den fysiska.

Börjar vi med den fysiska så är kroppen oftast ganska sliten efter en förhoppningsvis lång och bra säsong. Tidigare så har det nästan varit mer regel än undantag att man inte tränar alls under denna tiden på året. Du tappar inte jättemycket på 2-3 veckor helt utan vila. Men skulle ändå rekommendera att hålla igång lite under tex oktober månad. Distans kan man plocka bort helt och fokusera på ett par pass där man behåller intensitet. Man tar tillfället i akt och besöka gymmet. Har man inte kört styrketräning på X antal veckor/månader så har man fullt upp med träningsvärken som kommer som ett brev på posten efter första styrkepasset. Därefter kan man sakta men säkert trappa upp träningen och ganska snabbt nå en högre nivå än du hade tidigare. Man ska komma ihåg att vintern är LÅÅÅÅÅÅÅÅÅNG och att motivationen ska vara på topp till våren.

Då kommer vi in på den mentala biten. Efter en lång säsong så är det ofta huvudet som är problemet (ja, i mitt fall är det alltid huvudet som är problemet). Man vill helt enkelt inte se cykeln/löparskorna eller vad det nu är. Ur det fysiska perspektivet så finns där en fördel med att köra kortare hårdare pass och hålla igång. Men är inte huvudet med på det så finns där ingen anledning att pressa sig denna tiden på året. Man nallar bara på det mentala förrådet som man kommer ha användning för senare under vintern. Ge det ett par veckor så tror jag att suget börjar infinna sig igen och då kan man köra korta lite hårdare pass ett par veckor innan man kör igång på ”allvar”.

En annan sak jag brukar släppa på ganska rejält under denna tiden på året är kosten. Jag är ganska noga med kosten annars men det är ganska skönt att ha några veckor där man äter och dricker det man känner för. Istället för 1 glas vin en lördag så kan man ta både 2 och 3 glas samt att man käkar lite extra glass. 

Tror det är viktigt att hitta sin egna väg som känns bra och som ger den återhämtningen man behöver efter en säsong.

Själv fick jag stoppa huvudet i en ishink tidigare idag. Körde ett lättare distans pass löpning och styrka i morse. Sen visade sig att resten av familjen skulle bort ikväll så hade egentligen all tid i världen för träning. Men fick påminna mig själv om att det trots allt bara är mitten av okt.

Nu ska jag skriva lite träningsprogram sen göra mig klar inför dagen imorgon. 

Ciao