Socker lika farligt som alkohol och leder till psyket!!!

När jag är ute och tränar så lyssnar jag väldigt mycket på poddar. 90% är om kost, hälsa och träning. Idag var inget undantag men jag önskar nu i efterhand att det var det.

I vanliga fall tycker jag att Marathonpodden är intressant och får framförallt intressanta gäster. Avsnittet jag lyssnade på idag var om skidlegenden Anders Södergren och var intressant att lyssna på. Jag önskar att jag hade slutat lyssna när Anders slutade prata men direkt efteråt så var där något ”hälsa kommer inifrån” program där det pratades om socker.

Jag trodde att tomten var en rund man med skägg och röda kläder men efter ha lyssnat på Hälsa kommer inifrån så förstår jag att jag har fel. Tomten heter tydligen Kicki Käller och är sockerberoendeterapeut. Att man kan få sitta i en framgångsrik podd och prata om saker som helt saknar evidens är för mig en gåta.

Hon startar starkt med att hon säger att hon är sockerberoende och nu inte har ätit något med socker på 9 år. HUR HAR DET GÅTT TILL undrar jag då? Har hon inte ätit på 9 år eller? Det mesta vi stoppar i oss idag innehåller på något sätt socker. Så hur han hon klarat detta på 9 år?

Extrem fetma, total kontrollförlust, diabetes typ 2, svår utmattningsdepression, inlagd på psyket, självmordsbenägen (även om hon aldrig försökte ta livet) samt att alla depåer av all näring i hennes kropp var uttömda tillskriver hon sockret.

Kan det vara så att hon helt enkelt åt för mycket i förhållande till vad hon gjorde av med? Äter man för mycket så blir man fet och det i sin tur ökar riskerna för diabetes. Är man tillräckligt stor så är livets ärende så som att handla väldigt jobbiga. Kan det kopplas till utmattningsdepressionen kanske? Tänk att inte orka gå att handla, eller gå på toaletten eller något annat vardagligt. Ja då hade jag också blivit deprimerad.

Är man stor som ett hus så kan självkänslan vara körd i botten och tankar om självmord kan komma upp. ( nu sitter jag så klart bara och spekulerar. Vad jag vet finns där inga studier som kopplar ihop fetma och självmord)  

Men allt detta har logiskt förklaringar och att lägga skulden på sockert är att ljuga för den riktiga  sanningen. Men visst godsaker innehåller socker och är lättare att äta för mycket av. Men då är det att du har ätit för mycket som är problemet och inte sockret i sig.

Ska man följa hennes resonemang så borde jag vara död för länge sedan i div sjukdomar med tanke på mitt intag av socker. Hon nämner dock att personer med stora muskler klara av sockret bättre. Så jag går på den linjen i såg fall 🙂

Hon nämner även att det är lika farligt att dricka 0.5 liter juice som att dricka 0.5 liter alkohol varje dag kontinuerligt. Hmmmm? Så 5 deciliter juice kan nu jämföras med 5 deciliter vodka? Fråga en fd alkoholist om denna jämförelsen är relevant!

Hon säger även att det är farligare att dricka juicen från 6 apelsiner istället för att äta 6 apelsiner, Knappast. Men det är lätt att ”dricka” 6 apelsiner till skillnad från att äta 6 apelsiner. Du tänker inte på att du dricker kalorier på samma sätt som om du äter tex 6 apelsiner. Förmodligen är du mätt ett bra tag efter 6 apelsiner och äter inte mer på ett bra tag. Dricker du däremot så kan du med enkelhet äta något till och då blir kalorimängden totalt sett större. Du äter då mer än vad du gör av med som i sin tur påverkar din vikt, som påverkar dina hälsovärden.

Det är helt otroligt att dessa tomtar finns som jämför socker med droger/alkohol. Än värre är det med personer som bara sitter och håller med. Kan man inte tänka logiskt längre? Jag kan väldigt lite om kost men kan tillräckligt för att kunna förstå att detta är skitsnack.

Ni ska veta att jag satt och skrek när jag hörde detta. Ni kan tänka er hur det såg ut med en kille som sitter och skriker på en cykel. Önskar nästan att någon hade filmat detta 🙂

Och vill man lyssna på det hela så är det avsnitt #157 av marathonpodden.

Nej, nu har jag ägnat detta allt för lång tid och nej socker är inte farligt i rätt doser.

Nu får jag jobba lite igen.

Ciao