Återhämtning!

Söndagar för mig är träningsfria dagar och då helt träningsfria dagar. Inte någon lätt cykling, lätt löpning eller lätt sim. Jag som så många andra som brinner för sin träning har svårt att koppla bort den. Även om jag inte lyckas helt så försöker jag inte ha träning i mitt huvud under söndagar. I början var jag värdelös men har blivit bättre och bättre på det. Även här ger träning färdighet.

Att träna hårt, mycket och ofta kan i många fall vara ganska enkelt utifrån varje persons referenser. Det är skönt och befriande ur många aspekter att träna. Framöver allt kräver det inte allt för mycket tankeverksamhet och man kan ”fly” undan vardagens alla måsten. 

Kombinerar man träningen, jobb, familj och övrigt socialt liv så kan det helt enkelt bli för mycket. 

Att våga vila och våga koppla av är en stor del på vägen mot en bra prestation. Har man gjort en bra veckas träning så är det lätt att tänka att nästa vecka ska bli ännu bättre. Så början man jaga rekord, watt och stravasegment. Istället för att kanske ta ett steg tillbaka kommande vecka för att bygga vidare veckan därefter.

Det där med att jaga saker konstant på varje träning tror jag är en farlig fälla att hamna i. Visst ska man stäva efter att bli bättre på sikt men att hela tiden försöka slå sina wattsiffror kommer till sist att sätta sig i huvudet. Ja kroppen kommer få sin beskärda del av det också.

Jag har skrivit det 100 ggr tidigare och skriver det igen. Kan man hålla sin motivation uppe och får kontinuitet på sin träning så är otroligt mycket vunnet. 

Hur många vilodagar man ska ha på en vecka styrs givetvis vilket mål du har med din träning, hur din vardagssituation ser ut och mycket din kropp klarar av att träna. Känner man sig otroligt sliten en dag, ta det då lugnt. Men att planera in vilodagar är otroligt viktigt i det långa loppet tror jag. Göra de sakerna man inte hinner de dagarna man tränar så man slipper känna den stressen de dagarna man vill träna. Helt enkelt hitta en bra balans.

Jag bygger detta framförallt på egna erfarenheter och på erfarenheter från de jag har tränat genom åren. För ni ska veta att jag har själv testat det mesta när det kommer till att pressa sig lite för hårt. Bara det kräver ett långt inlägg och om någon är intresserad av alla mina misstag så skriver jag gärna om det.

Men som tur är har jag tagit lärdom från det.

Så nu kastar vi upp fötterna på soffan (läs byta blöja på en nu nyvaken ettåring) och fortsätter en skön söndag.

Ciao