The 12-hour ride!

Här kommer en text om mina 12 h förra fredagen, där ligger även en engelsk variant på Argon 18 Nordics nya hemsida som ni kan läsa HÄR!

Hur kommer man ens på tanken att köra 12 h själv på de skånska vägarna?

Jo det var ganska enkelt, jag drivs av att utmana mig själv och nu när alla tävlingar ställs in så behövde jag denna utmaningen mer än någonsin. 

Denna turen var även till för att fly från verkligheten ett tag och utnyttja att vi fortfarande har möjligheten att cykla ute. För när man sitter där på cykeln så är det precis som tiden stannar och man fokuserar bara på att ta sig framåt. Det är ett enormt privilegie som man lätt glömmer bort.

Tänkte ta er med från dagen innan till dagen efter.

Måste erkänna att kvällen innan så var där lite av samma fjärilar i magen som det är dagen innan tävling. Man ska gå upp tidigt och göra något som kräver det där lilla extra. Klockan ringde 05.00 och det var inte svår att hoppa ur sängen. Tryckte i mig så mycket frukost jag klarade av att äta 05.15 på morgonen. Dagarna innan hade jag sett till att få i mig ca 600-700 gr kolhydrater så jag visste att energin fanns där i kroppen.

06.00 satt jag mig på cykeln och trampade iväg med fotografen (Lukas Ljungdahl) för att ta grymma bilder i soluppgången. Det var en kall men fantastisk morgon att starta turen på. Fotograferingen tog lite tid så startade inte klockan förrän 06.30.

Körde först mitt 60 km varv innan jag körde ut på en längre runda mot Österlen och Simrishamn. Startade ut ganska hårt om man ser till effekten. Efter 4h30 min så hade jag kört 153 km och hade en snittwatt på 235 men det kändes fantastiskt. 

Det kändes mycket bättre än jag hade hoppats på. Har fokuserat en hel del på att få till en bra löpning och då har cyklingen få stå tillbaka lite. Men sen min tävling i Schweiz ställdes in 2 veckor tidigare så har jag bara suttit på min Argon 18 Gallium och hade gjort susen för cykelbenen.

Strax efter 5 h passerade jag Simrishamn och märker att vinden tilltog rejält. Hade en förhoppning om 400 km på 12 h, men i motvinden mot Ystad fick jag lägga denna förhoppning åt sidan. Trots att wattmätaren visade 240-250 watt så gick det inte snabbare än 27-28 km/h. Det var mentalt jobbigt att kriga på i motvinden och tappade lite moment i tramptagen. Men jag kom aldrig i någon typ av problem. Var ganska strikt med att få i mig ca 1 flaska Maurten 320 per 90 min plus gel, energibar och lite annan färdkost. Så ca 70-80 gr/kolhydrater i timmen.

I Ystad som blev det ett ”lunch stopp” med baguett, en stor muffins, kaffe och cola. Det var ett skönt break från motvinden och gav nya krafter till de 5 timmarna som var kvar.

Efter ystad så rullade jag vidare mot Trelleborg och in på mitt 60 km varv som jag körde ytterligare ett varv på. Ute på det varvet passerade jag den gamla Vättern distansen (300km) på 9h20 min och snittwatt på 225. Strax därefter gjorde jag mitt sista stopp på cirkel-k i Vellinge. Nya flaskor Maurten 320 fylldes upp och med en cola i magen trampade jag iväg mot avslutningen.

Avslutade hela rundan på ett varv utanför Trelleborg som mäter 11 km. Ute på detta varvet så kom även familjen ut och hejade. Dottern på 5 år langade en cola från bilen och var överlycklig. Måste säga att de sista 2 timmarna var en ren njutning att köra. Lukas kom ut och fotograferade i solnedgången. Släppte av lite på trycket för att kunna njuta lite extra. Hade kunnat hålla uppe watten bättre de sista 2 timmarna men till vilken nytta?

Precis när klockan rullade över på 12.00.00 så rullade jag in på lillevägen i Trelleborg. 18 sekunder senare stannade jag utanför huset där dottern kom ut med en flaska mousserande vin som fick avsluta turen.

När man kört en sån här tur så är inte jag speciellt sugen på mat. Så det blev till att spela spel med familjen, äta något lätt, duscha och sen lägga sig.

Kroppen var dock uppe i varv så det tog ett bra tag innan man somnade.

Hungern infann sig däremot dagen efter och allt som stod framme åkte ner. Kroppen oförskämt fräsch förutom vänsteraxeln som var lite stel. Men det kan man ta efter 12h cykling.

En stor anledning till detta är att jag sitter väldigt avslappnat och behagligt på min Gallium. Geometrin passar mig som handen i handsken och jag får ut effekten på ett effektivt sätt.

Turen i siffror:

Distans: 386,2

Tid: 12.00.18

Watt: 223

Snitthastighet: 32.2km/h

Höjdmeter:1623m

Energiåtgång: 9595

Mat under dagen:

7 Maurten 320

6 Maurten Gel

4 Cola 50cl

2 Baguetter

2 Snickers

1 Vitargo 323

1 Bounty

1 Twix

1 Muffins  

1 Kaffe

1 Barbells protein dryck

Det var en fanatiskt dag på alla sätt och vis. Få utmana sig själv, motivera andra och få lov till att göra detta i dessa tiderna är bara fantastiskt.

Hoppas jag har motiverat någon till att utmana sig själv i dessa tider. 

Tack för allt 

Patrik