Vem ska räddas i Trelleborg?

Vilka företag ska man rädda i denna krisen och vilka är det mest synd om? Det verkar vara en fråga som dyker upp titt som tät. 

I Trelleborg så tycker man tydligen att det är mest synd om vissa restauranger samt gymnasieeleverna. Trelleborgs kommun går in och betalar skollunchen på utvalda restauranger i Trelleborg så gymnasieeleverna får mat nu när gymnasiet är stängt. Visst de har laglig rätt till en kostnadsfri lunch om dagen. 

Det var inte allt för längesedan det var en diskussion om just skolluncherna och att där var för få som åt dessa. Nu när skolan är stängd, så har det blivit ett problem att eleverna inte får sin lunch. Samma lunch som tidigare inte var så prioriterad, inte av eleverna iallafall.

I sak är det en smart sak att eleverna få lunchbiljetter så de får sin högt eftertraktade mat och samtidigt så får hårt utsatta restauranger en hjälpande hand. Men som allt annat finns där 2 sidor av ett mynt.

När samhället står inför en prövning utan dess like så ”kastar” Trelleborgs kommun ut X antal 100 000 på luncher till gymnasiet elever som är mellan 17-19 år. Hade det inte varit rimligare att dessa ungdomarna/vuxna personerna hade lagat sin lunch hemma? Eller varför inte hålla igång köket på skolan så eleverna kan hämta ut sin lunch där för ca 7 kr/portionen. Sen kan vi diskutera om ca 7kr/portion är rimligt, men det är en annan fråga. 

Hade varit spännande att jämföra om lika många hade hämtat ut lunch på skolan kontra som det är nu när de hämtar lunchen ute på restauranger.

En annan fråga är varför kommunen hjälper vissa utvalda restauranger när 100 tals andra företag i Trelleborg kämpa med alla dess krafter för att överleva.

Har nu kommunen så pass bra ekonomi så kasta upp X antal 1000 lappar till alla företagare i Trelleborg så det iallafall blir jämt. 

Min personliga hållning är att det blir lite snedvridit när kommunen hjälper vissa företag och inte andra med skattebetalarnas pengar. 

Nä jag är inte dum, jag vet mycket väl att restaurangbranschen är otroligt hårt drabbad av Corona och av FHM´s rekommendationer. Men det finns X antal andra företag som också är enormt hårt drabbade men som inte får samma hjälp. 

Sen handlar inlägget egentligen inte om vilka branscher som är utsatta utan mer om att kommunen hjälper vissa men långtifrån alla.

Det var bara min syn på det hela. Ni ska veta att jag absolut inte är bitter utan ville mest röra om i grytan lite 🙂

Nu ska jag motionera lite, men bara lite. 

Ciao