Crossfit som styrketräning!

Nu ska jag röra om i grytan lite igen. Denna gången är det crossfit som jag ska hoppa på.

Eller egentligen ska jag inte hoppa på crossfit utan försöka dela upp saker och ting. Jag har absolut inget emot crossfit som träning om man nu vill bli bra på crossfit eller träna för att må bra. Då är all träning bra och crossfit ger dig lite av varje. Men att köra crossfit som styrketräning och tro att du ska bli bättre konditionsidrottare då tänker du fel. Iallafall om du har någon ambition med ditt idrottande. 

Vad är då anledningen?

Jo det är helt enkelt för hårt att köra crossfit som styrketräning. Istället för att bygga upp din kropp så bryter du ner den. Styrketräning för konditionsidrottare ska byggas på ganska få reps och lite tyngre vikt. På detta viset sliter du inte allt för mycket på kroppen samtidigt som du får stor utdelning för jobbet du lägger ner. 

Men kör du crossfit som styrketräning 2-3 ggr i veckan samtidigt som du ska köra dina intervallpass så kommer det inte ta många veckor innan kroppen säger ifrån. Det blir helt enkelt för hårt att köra crossfit som styrketräning. Du tröttar ut musklerna på samma vis som du gör vid intervallpassen men med en betydligt högre belastning. Så när du väl ska köra ditt intervallpass löpning/cykling så kommer musklerna vara för trötta för att få ut maximalt på ditt intervallpass. Har haft ett par som jag tränar som klagade på konstant trötthet och att kroppen inte svarade på träningen. När det väl kom fram att dessa personerna körde crossfit som styrketräning så klarnade saker och ting. Vi ändra om lite i styrketräningen och efter ett par veckor så svarade kroppen på ett helt annat sätt.

Vissa av dom kör fortfarande crossfit ibland men då planerar vi in det i den övriga träningen och reglerar belastningen.

Tränar du 3-4 pass i veckan och gör det för att må bra och jagar utmaningar i träningen så kör. Men vill du tex köra en halv ironman eller köra några motionslopp snabbt på cykel så är inte crossfit som styrketräning något bra alternativ att köra på.

Så nu är det fritt fram att hoppa på mig och något crossfit ställe får gärna bjuda in mig för att motbevisa att jag har fel. Samtidigt kan jag få visa hur otroligt klen jag är 🙂

 

Ciao