Optimera din tid!

Fick förslaget från en av mina adepter om att skriva ett par rader om att träna när man egentligen inte har tid. Eller det är kanske helt fel ord att använda utan mer att optimera den tiden man har. Jag är egentligen emot att man ska till varje pris trycka in träningen i vardagen. 

Det skapar en stress både innan, under och efter träningen vilket jag tror har en stor påverkan på själva effekten av träningen. Det har jag inga vetenskapliga belägg för utan det är min egna spekulation.

Däremot kan man optimera träningen utifrån den tiden man har. Som min adept, hon cykelpendlar till och från jobb varje dag. För ett par dagar sedan skulle hon även köra 30 sekunders intervaller men det körde ihop sig och tiden fanns inte till att köra ut med sin landsvägscykel när hon kom hem för att köra intervallerna. Så på vägen hem la hon in 6×30 sekunder med lång vila. Inte optimalt och det hade förmodligen blivit något bättre om hon hade kört intervallpasset på sin landsvägscykel istället för pendlarcykeln med 7 kg väska på. Men det blev en betydligt bättre än om hon inte kört intervallerna alls. 

Att cykel/löppendla är ett fantastiskt sätt att få lite extra volym i sin träning utan att det kostar allt för mycket tid.

Många av mina adepter använder lunchen till att få till ett extra pass utan att det skapar en massa extra stress. Det är till och med så att det skapar mindre stress. För när man väl kommer hem är dagens träning är avklarad.

Själv körde det ihop sig lite smått under eftermiddagen/kvällen så kunde ”bara” simma 40 min istället för de 90-120min som måndagar annars erbjuder. Dock försökte jag köra något hårdare på dessa 40 min och vara nöjd med att jag kunde simma något iallafall. 

Många får en enorm stress över ett missat pass och det ska man absolut inte få. Givetvis händer det 50 % av gångerna man skulle tränat så är det inte spec bra om man har som mål att prestera i någon spec tävling. Men ett pass då och då kan bara vara sunt att missa.

Nu blir det en kvällskaffe så man sover lite extra skönt 🙂

Ciao