Till vilket pris ska samhället stängas ner?

Man kan välja och se rådande pandemi från än det ena och än det andra hållet. Man kan även toka vissa restriktionerna på flertalet sett. 

Det är hemskt det som sket globalt och det är en tuff tid som vi befinner oss i. Både när det gäller själva smittan/sjukdomen men även hur personer blir drabbade av restriktioner. Jag är givetvis helt inne på att man ska få ner smittspridning men frågan är om det ska göras till vilket pris som helst. Det är en fråga som jag tycker är YTTERST relevant. 

Det är inte synd om mig på något sätt men det är tufft just nu. Framförallt när restriktionerna som kommer innebär minskade intäkter. Det är helt ok att man tar till hårda restriktioner men då ska man också kunna hjälpa de som blir påverkade av just konsekvenserna. Jag driver tex min firma som enskild firma och får då inte ta del av någon ekonomisk hjälp. Trots att jag betalar lika mycket skatt i mitt bolag som övriga företagare gör som driver andra bolagsformer.

Är det värt att sätta 1000 tals människor med tillhörande familjer och företag i ekonomisk knipa och stora problem för att stoppa smittspridningen?
Det går inte att stänga ner ett samhälle och tro att det inte kommer med allvarliga konsekvenser.

Det är en sida av pandemin. 

Den andra sidan är att man tar till åtgärder som saknar evidens att det verkligen fungerar. Man stänger ner badhus, fritidsgårdar, gym och idrott för alla över 15 år. 

Det är låter säkert bra när man säger det, men vad gör 13-14 åringar istället? Jo de träffas på betydligt mindre yta hos någon kompis där risken för smitta blir betydligt större.

Eller Greta 65 som simmar 2-3 dagar i veckan för att hålla sig i form och må bra. Samtidigt gör hon något som verkligen förbättrar chanserna för att klara ett virus. För henne stänger man badhuset i flertalet kommuner under lång tid. Hennes hälsa blir sämre, hon mår sämre och kanske gör något annat för att stilla sin tristess där risken för att hon ska bli smittad är större. Hennes allmänna hälsa har också under denna tiden blivit sämre och skulle hon bli sjuk så kommer sjukdomen bli riktigt jobbig för henne.

Hennes simning 3 ggr i veckan kan vara skillnaden på ett sjukhusbesök eller inte om olyckan skulle vara framme och hon skulle bli sjuk.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/smitta-fran-foremal-mat-sedlar-paket/?fbclid=IwAR264lAEIOglWncy7zKwatr0PyBQ-jXXipgELvBsH0MNGYeUM9bsuzvSc4w

Sen är där givetvis sidan med smittspridningen och att det leder till ett ENORMT tryck på sjukvården. Personalen där borde tackas personligen var och en. När detta är över så ge dem några veckors extra semester. Varje person som dör är en tragedi och varje person som blir sjuk är hemskt. Men kan vi bara hålla avstånd, sköta vår handhygien, inte gå ut om man känner sig sjuk så kan ett samhälle vara öppet, ett samhälle som måste vara öppet för att minska allt annat Corona medför.

Måste bara avsluta med en liten rolig sak som jag tänkte på när jag var på väg in på systembolaget:

Staten stänger ner div verksamheter och sist jag kollade så står staten för driften av Systembolaget.

Lek med tanken om staten skulle stänga ner ….. !!!!  pastedGraphic.png

Glad Halloween alla och ta hand om er. Så ses vi starkare på andra sidan.

Ciao och salute.