Dags att börja att träna smart!

För många idrottare så är 1:a november och 1:a januari speciella datum. 1:a november är oftast det datumet elitidrottare och elitmotionärer inom cykling/triathlon drar igång sin träning mot kommande säsong. 1:a Januari är det datumen den vanliga motionärer drar igång sin träning lite på allvar och tar tag i sig själv efter alla helger.

Det många gör fel oavsett om man är elit eller en motionär som ska köra Vättern är att man startar igång för hårt. Framförallt i Sverige där vi har en lång vinterträningsperiod och långt till de första tävlingarna. Man är så otroligt laddad att dra igång sin träning mer seriöst mot sitt mål att de första veckorna går som en dans på rosor. Men sen efter ett par veckor så slutar den ljuva musiken och ”verkligheten” kommer ikapp igen. Träningsmängden och intensiteten dalar åt fel håll och vips så är man i form i December eller i Februari beroende på när man startade träningen. När men egentligen vill vara i bra slag till våren när cykelvädret börjar komma och tävlingarna är runt hörnet. 

Till alla de jag tränar har jag automatiskt hållt de tillbaka under hösten/vintern och fokuserat lite på styrketräning. Många har även fått köra lite alternativ träning så träningslusten finns kvar i slutet på februari/början på mars när man vill lägg in lite extra träning och mer specifik träning. Missförstå mig nu inte, grenspecifik träning är basen men under hösten kan man byta ut något pass mot något annat. Cyklar man blir man bra på att cykla och springer man så blir man bra på det.

Skillnaden mellan att träna motionärer och elitidrottare är stor men viljan till att träna måste finnas där för båda.

Har man inte viljan till att träna och pressa sig så spelar det ingen som helst roll vilket träningsprogram man följer. Men har man lagt upp en plan från start som man vågar följa så blir oftast resultatet det man önskat.

En av nycklarna till personlig framgång är att vara ärlig mot sig själv och mot tränaren, om du har en. Har du 5 timmar att träna varje vecka så var ärlig med det och ljug inte för dig själv. Att försöka pressan in 8 h träning ett par veckor är bra på kort sikt men det håller inte i längden om du vet med dig att du egentligen bara har tid till 5. Den inre stressen kommer ta över och istället kanske där kommer veckor när du inte tränar något alls då du pressade det lite för hårt tidigare. Kontinuitet är den viktigaste nyckeln till framgång.

Många gör felet och kollar på hur proffsen tränar men glömmer bort att deras säsong börjar betydligt tidigare än deras egna säsong.

Egentligen gäller detta även kost, man väljer ett datum när man ska förändra hela livet. Man går från en ”dålig” kost till att äta ”perfekt”. Man vänder upp och ner på hela vardagen för att anpassa sig efter sitt nya liv. Detta kommer bara hålla ett par dagar kanske några veckor sen går du sakta men säkert tillbaka till utgångsläget. Det är positivt att man gjort något och har man tappat i vikt så har man förmodligen också förbättrat hälsovärdena också. Men som sagt så kommer de flesta inte klara om ställningen och kommer då gå upp i vikt igen. Istället för att vända upp och ner på hela vardagen så ändra några saker och fokusera på dessa. Plocka tex bort sockersötad dryck som man vet har en stor effekt på vikten och se vad som händer när du gör det. Sen kan man gå vidare med nästa sak.

Ni som läser bloggen känner säkert igen delar av texten sedan tidigare. Något som är nytt är att jag kommer framöver växla upp coachningen via Guided Heroes framöver. Tycker det är fantastiskt roligt att hjälpa personer att nå sina mål och resan dit. Sen är det inspirerande att jobba med ett så skönt gäng som vi i Guided Heroes är.

Vill du ha hjälp av oss att nå dina mål så klicka in HÄR!

Vill bara avsluta med att kontinuitet är nyckeln till framgång oavsett om du vill vinna Tour de France, genomföra Vättern eller gå ner i vikt.

Ciao