Wattmätare!

Så var detta med wattmätare och hur man ska välja vilken wattmätare man ska köpa om man nu går i wattmätartankar.

Innan vi går in på det på ett djupare plan så vill jag först varna alla som just tänker på att köpa en wattmätare. Man blir starkt beroende av wattmätare. Man tror att man bara kommer att köpa 1 men det kan lika gärna sluta med att alla cyklar man äger är utrustade med wattmätare. För alla känner väl till den gyllene regeln. Har du inte tränat med wattmätare så har du inte tränat. 

Sen efter träningen så sitter man allt för länge och analyserar träningen. Varför gick watten ner där? Varför hade jag så bra ben där? Var det just där det gick uppför? Med mera med mera.

Så mitt första tips är att inte berätta för sambon/äkta hälft att du har köpt en wattmätare. 🙂

Det är ett helt fantastiskt träningsredskap/tävlingsredskap. Det är brutalt ärlig och ge utslag i samma sekund som du lägger kraft på pedalerna. Som jag skrev några rader längre upp så kan du analysera din träning och på så sätt få ut bästa möjliga effekt av varje träningspass. Vet man med sig att man endast kommer att använda wattmätaren som en extra hastighetsmätare och inte kolla närmre på siffrorna. Då tycker jag personligen att det är lite som att kasta pärlorna åt svin. Man ska ha ett litet intresse av att titta på träningen man gjort och följa upp siffrorna med jämna mellanrum. 

Men orkar man inte det så finns där så klart lösningar på detta också. Lösningen heter Guided Heroes och där finns coacher som är otroligt duktiga på watt samt att analysera wattfilerna på bästa sätt.

När det kommer till tempolopp och cyklingen under en triathlon så är en wattmätare gud värt. Du kan lägga dig på precis rätt ansträngning så du klarar hela tempoloppet eller så du har kraft över till den kvarvarande löpningen. Har du gjort ett FTP test och räknat ut dina tröskelwatt så kan du även räknat ut dina watt på tävling.

Med en wattmätare kan du även kolla om du är på rätt väg i din träning. Går träningen som du hade tänkt eller är där något som inte stämmer. Kombinera watt och puls ger väldigt bra indikationer på vilket håll din träning går åt. Med T-score så kan du räkna ut din belastning och på så sätt justera din träning utifrån det. 

T-Score är enkelt förklarat hur hårt ett pass har varit.

Vilken wattmätare ska man välja?

Nu när marknaden för wattmätare är så ofantligt stor är det viktigt att komma ihåg att det inte går att jämföra tex Stages watt, med SRM watt. Varje wattmätare har sina watt. Ibland skiljer det sig knappt något medans andra gånger skiljer det sig otroligt mycket. Men så länge man jämför sina egna watt från pass till pass så stämmer det.

När jag rekommenderar folk vad de ska köpa för wattmätare så säger jag alltid att de ska välja från de stora etablerade tillverkarna. Wattvevparti är att föredra framför wattvevarmar eller wattpedaler. Men det är lite av en kostnadsfråga vad man ska välja. Wattmätare ligger från strax över 5 000kr till strax över 30 000kr. Det är så klart bättre att köra med en enklare wattmätare än ingen wattmätare alls.

En annan rolig sak är att när man pratar watt så är det ändå ingen som säger den 100% sanningen. Man avrundar gärna uppåt, pratar om normalized power istället för snittwatt på rundan eller drar bort ett par kg så W/Kg blir bättre. Så ska man jämföra watt rakt av så ska man ha samma wattmätare som är kalibrerad och köra med öppna kort 🙂

Förklaringar till ord som alltid dyker upp när man pratar watt:

  • Snittwatt = Snitteffekten på hela rundan, från start till mål
  • Normalized power = Snitteffekten du trampar på rundan, alla gånger du inte trampar har tagit borts
  • W/Kg = Din effekt delat på din vikt. Detta är framförallt intressant när man kör uppför
  • T-Score (training stress score) = Hur hårt ett träningspass har varit med utgångspunkt från watt, hastighet, puls och tid.
  • FTP = Din tröskeleffekt som du får fram från ett 20 min test som är all-out. Därefter tar du det värdet x0.95 och det blir ditt FTP.

Så har du möjligheten att införskaffa en wattmätare så tycker jag du ska göra det om du vill ta din träning till nya höjder. Vill du inte köpa en direkt så hyr VisomCyklar ut wattmätare och orkar du inte tolka alla siffror dig så hjälper Guided Heroes till med det.

Köper/Hyr du wattmätare hos Visom så får du även 20% rabatt de första 3 månaderna hos Guided Heroes.

Träna på.

Ciao