Tankar kring träningsupplägg!

Satt och fungerade lite på det här med träningsupplägg och är är lite vad jag kom fram till:
Träningsupplägg ska vara så varierande och ge den utdelning som man förväntar sig.
Man kan ha världens bästa träningsupplägg men är det inte anpassat till individen eller att personen som ska följa det tycker det är tråkigt, då är världens bästa upplägg inte så mycket värt lägre. Det är därför jag tror på personligt anpassade träningsprogram. Träningsupplägg ska vara grundade i fakta som i sin tur är byggd på seriös litteratur och seriösa studier.

Trots att vi bygger uppläggen på det viset så är det svårt att säga till 100% vad som ger bäst effekt. Där är många faktorer som spelar in så som kost, sömn, stress, familjeliv med mera.
Utifrån personers olika förutsättningar kan man vrida och vända på saker för att få ungefär samma resultat. Framförallt kan man göra ett träningsprogram inspirerande och roligt så adepten gör sitt absolut bästa.

Bara för att ta ett exempel:
Jag var tränare för ett gäng ungdomar och mot slutet på ett distanspass så ville jag att de skulle köra 5 st 30 sekunders all-out intervaller. Detta ville ingen i gruppen och jag tog inte diskussionen. Istället berättade jag att det var spurt till varje ortsskylt som fanns kvar på rundan. Så vid varje skylt drog jag igång allt för tidigt just för att spurten skulle bli ungefär 30 sekunder.

Detta gav ett betydligt bättre utslag än om jag skulle tvinga gänget till att köra 5×30 sekunder som de inte var sugna på. Nu var alla totalt slut och hade gjort ”intervallerna” bättre än någonsin utan att egentligen reflektera över det.

Liknande saker kan du tillsammans med din coach lägga in din träningsplanering för att ”lura” huvudet lite och få till bättre träning. Tex, Köra 3×7 min med 2 min vila istället för 20 min intervaller. Slutresultatet skiljer sig otroligt lite och många upplever att 3×7 min fungerar bättre att köra. Framförallt märke man att det tar mindre mental energi att köra 3×7 min.

Men oavsett träningsupplägg, rätt prylar och högt uppsatta mål så vill vi avsluta med och säga att kontinuitet är ett nyckelord när det kommer till träning. Fokusera på de sakerna som verkligen gör dig bättre. Ska någon tex börja springa så är det viktigare att få kontinuitet i löpningen än att blanda in styrketräning till en början.
Det viktiga är att komma igång med att springa kontinuerligt. När man har detta under kontroll så kan man lägga in tex styrketräning. Dock inte sagt att styrketräning är något dåligt men vill du bli bättre på att springa så är det löpningen du ska fokusera på i första hand.

Så för att bli en bättre idrottare så säger vi kontinuitet, program som är anpassat efter dina förutsättningar samt att känna glädje vid träningen.

Imorgon blir det ett lite roligare inlägg och helgens träning 🙂
Ciao