Borde inte yrkeschaufförer föregå med gott exempel på vägarna?

OBS! GAMLA BILDER FRÅN MIN OLYCKA SOM ANVÄNDS I INLÄGGET, MEST FÖR DE SKAPAR UPPMÄRKSAMHET!

4:dje advent står här så stilla och lugnt, vad passar då inte bättre än att jag får skriva av mig lite? 🙂

Vem har sagt att yrkeschaufförer äger vägarna? Vem har sagt att en yrkeschaufför har rätt att utsätta andra för livsfara bara för han/hon kör ett stort fordon? Han/hon tjänar pengar tack vare vägen, precis som jag gör. Det är i och för sig den ända gemensamma nämnaren vi har, verkar det som. Jag tror inte att jag äger vägen och framförallt utsätter jag inte andra för fara. Jag har samma rätt som en yrkeschaufför att utföra mitt arbete på vägen som han/hon har. Merparten av framförallt lastbilschaufförer tror att vägen är deras egendom och att utsätta andra för fara är deras sätt att pinka revir. Vilket i sin tur bli livsfarligt för oss som enligt dem är i vägen. Det kan vara en bilist eller som i detta fallet cyklister. 

Jag skulle vilja sätta de som utsätter mig för fara på min cykel, på samma väg och därefter ska jag köra med deras lastbil så nära jag bara kan. Då tror jag inte att tongången är lika hård längre. Jag har likt många andra som är på vägarna en familj som jag vill komma hem till efter avslutat arbete. 

Nu är jag brutalt taskig som drar alla yrkeschaufförer över en kam, men det är tyvärr många yrkeschaufförer som skapar de farligaste situationerna ute på vägarna. När det i praktiken borde vara tvärt om, att det är de som borde föregå med gott exempel i trafiken.

Varför skriver jag nu detta?

Jo, för i torsdags så var där en lastbilschaufför som körde så fruktansvärt nära att det blev livsfarligt, som om den handlingen inte vore nog så la han sig på tutan samtidigt. Då ska ni veta att detta var en lastbil med släp, alltså inget en cyklist pressar bort om det skulle behövas. 3-4 km längre fram stod samma lastbil in till sidan av vägen och chauffören hade gott om tid till att räcka upp ett vackert finger när vi passerade honom. Dumt nog var jag inte sen att dra upp samma finger, då jag fortfarande var vansinnig. Slutsatsen man kan dra av detta är att chauffören inte hade spec bortom utan att han enbart gjorde detta för vi var i vägen på hans väg. Samt att han har ett har mot cyklister sen tidigare. Ett hat som skapar livsfarliga situationer helt utan anledning. För man ska komma ihåg att båda parterna har samma rätt att vara på vägen.

Egentligen vill jag inte skapa en klyfta mellan i detta fallet cyklister och lastbilschaufförer. Tvärt om så vill jag att vi ska ha en ömsesidig respekt. Då är texten jag precis skrivit inte så optimal, men vill få fram att det kan gå riktigt illa om hatet ta överhand ute på vägen. Lika illa eller värre än detta:

Så nu i juletider kan vi väl visa varandra respekt på vägarna och inte skapa livsfarliga situationer. Bättre att komma dit man ska 4 sekunder senare än inte alls.

God Hjul på vägen.