Den mentala biten vid träning och tävling!

Hade en helt fantastik dag på ön igår förutom min lill miss vid lunchen. Där är ett ställe som ligger ca 1 1/2h på cykeln från där jag bor som har fantastiska hamburgare. Stället ligger uppe på en sluttning och vägen dit är vidrigt brant, framförallt dagen efter en halv IM. Men jag hade bestämt mig för att gårdagens lunch skulle ätas där och BARA DÄR. Tar mig hela vägen dit på krispiga ben, beställer min efterlängtade hamburgare och sen är väntan olidlig. När maten till sist kommer in så ligger där bara själva pucken i massa sås och massa pommes. Då har där blivit en miss mellan mig och kyparen, TYDLIGEN. Blev erbjuden rätt mat men väntetiden var då ca 1h. Så det kom inte på tal. Kan ni föreställa er min besvikelse när jag såg min mat, den var TOTAL. Hela den här urladdningen för ingenting 🙂 Dock kom trösten på ett fantastiskt cafe ca 30 min cykeltid från lunchen 🙂

Nog om mat, har fått i mig så det räcker och blir över sen målgång.

Tänkte skriva ett par rader om den mentala biten både när det kommer till träning och tävling. Tror jag har skrivit om detta tidigare men det är värt att ta upp ytterligare en gång. För att klara av utmaningen antagit sig så är träning en väsentligt del av det hela och ha ett utmanade träningsschema. Där ska finnas utrymme till att tänja på gränser, köra riktigt hårt men även till lugna behagliga pass. Utrymme till att kunna flytta runt på passen så de passar in i vardagen ska också finnas. Detta för att slippa känna stress över att passen måste köras till vilket pris som helst. Det är helheten och kontinuiteten som avgör stora dela av resultatet. Ett eller ett par missade pass över en längre tid spelar inte någon större roll, framförallt inte om det kan ge sinnesro.

Lika viktigt som det är att ha en fräsch kropp, lika viktigt är ett fräscht huvud. Det är viktigt att  huvudet inte blir ”övertränat”. Detta är en av del stora fördelarna med att ha någon som lägger upp ens träning. Där finns ett förtrodde till sin tränare som lägger upp träning efter förutsättningarna som råder. När passen ligger där är det ”bara” att göra dessa enligt schema. Ganska intelligens befriat på ett sätt. Givetvis med de justeringar jag skrev om tidigare. På så vis slipper man själv lägga massa energi på träningsupplägg om inte intresset/kunskapen finns. Samtidigt är där någon att bolla sina ”dumma” tankar som alltid kommer upp i fel lägen.

Dock kommer där komma pass som gör att tömmer sig både fysiskt och psykiskt, det är oundvikligt om målen vill uppnås. Men merparten av passen får inte vara så att man tömmer sig mentalt. De ska vara lustfyllda och ganska enkla att köra.

På samma vis som man kan köra slut på sin kropp inför en tävling så kan man köra slut på sig psykiskt. Där kan liggas världens bästa träningsprogram och allt är gjort precis som där stod, men är inte huvudet redo så spelar det första ingen roll. På ett längre lopp ska huvudet klara av att stå emot smärta, motgångar, medgångar, ta taktiska beslut, hålla koll på energi intag och samtidigt pusha dig framåt. Tappas för många av dessa bitarna så blir slutresultatet inte det önskade. Att köra vättern, en halv ironman eller en hel för den delen kräver mental styrka och att gränser förflyttas. Här blir skillnaden enorm på ett fräscht huvud eller ett sönderkört huvud.

Dagen efter en urladdning så känns kroppen oftast helt överkörd men även huvudet är ganska tomt. Det kräver ett par koppar kaffe och en relativt lugn morgonen innan huvudet är igång igen. Vilan efter ett lopp är lika viktig för huvudet som för kroppen. Kroppen är ganska dum och återhämtar sig relativt snabbt beroende på vad den utsatts för. Huvudet kan vara lite mer komplicerat.

Jag tyvärr gjort felet för många gånger att stå på startlinjen tömd på mental styrka och det har resultatet visat. Men försöker jobba aktivt med det och det blir bättre. Det kunde jag glädjande nog märka av i söndags. Det gick att tackla motgångar, gräva djupt och ändå hålla mig relativt bra till min plan. Nu ska ingen tro att det gäller att enbart ha den mentala biten med sig utan en väl förberedd kropp är A och O. Detta bruka ofta sammanfall, bra form leder till att det mesta är enkelt.

Kan läsa nu att det får bli ett nytt inlägg om vilka knep jag själv tagit till för att står där mer stabil på startlinjen. 🙂 

Men nu är det dags för kaffe.

Ciao