Vett och etikett i bassängen!

Nu ska jag raljera lite om simning och de reglerna som alla borde veta när man simmar tillsammans på en bana. Jag var och simmade för ett tag sedan och på ”min” bana låg där 3 medelålders män. Dessa 3 hade varken koll på sin simning eller på reglerna som gäller. Kanske var taskigt att skriva att de inte hade koll på sin simning, men att köra teknikövningar med paddlar är inte att rekommendera om du inte är elitsimmare.

Nu kom vi in på ett sidospår som vi måste följa upp. Varför ska alla motionärer och triathleter envisas med att simma med paddlar?

Det vanligaste svaret jag får när jag frågar är: för att bygga styrka. Då är gymmet enligt mig ett betydligt bättre ställe om man vill ha snabb styrkeutveckling. 90% av de som kör med paddlar, kör med för stora paddlar och orkar inte upprätthålla en bra teknik. Istället för att få styrka får de en sämre teknik och problem med axlarna. Vill man ändå simma med paddlar och dolme så välj mindre paddlar som går att hantera med bra teknik. Enligt mig ska större delen av simpasset vara sammansatt utan redskap, det är då man utvecklas som simmare.

Om man vill simma med några redskap, vad ska man då simma med?

Istället för paddlar så förespråkar jag fenor. Där får man lite extra tid att tänka på sin teknik, man får upp farten och ett bättre vattenläge. Dock ska man alltid kombinera en teknikövning med fenor med samma teknikövning utan fenor för att känna skillnaden.

Så det var ett sidospår, nu till reglerna:

Dessa medelålders männen låg mitt i banan och startade från kanten precis när jag kom för att vända. Vilket resulterade att han inte kom upp till ytan, för där låg jag och simmade ben med min platta. Kanske lite taskigt av mig men förhoppningsvis lärde han sig något 🙂 

Några enklare regler att ta med sig när man ska simma tillsammans med andra:

  • Ligg in till sidan så snabbare simmare enkelt kan simma om.
  • Starta inte framför någon som kommer och ska vända.
  • När du vilar så gör det vid sidan och inte mitt i banan.
  • Visa varandra respekt (gäller Patrik Ericsson också)
  • Duscha innan du hoppar i vattnet
  • Försök kolla av hur snabbt simmarna på de olika banorna simmar och lägg dig där du passar bäst in fartmässigt.

Så nu har jag fått raljera lite idag också. Därför blir det utlovande inlägget om mina egna tävlingar något framflyttat, inte första och inte sista gången det händer.

En espresso på detta eller?

Ciao